Όλη η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη μας Μικρασία! Στην τάξη μας, τη ΣΤ΄, αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο τόσο ενδιαφέρον αυτό θέμα.
Μέσα στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό αφηγηματικής χαρτογραφίας. Έτσι, αναζητώντας ανθρώπους από τη Μικρασία οι οποίοι θα μπορούσαν να μας αφηγηθούν την ιστορία της οικογένειάς τους, φτάσαμε στην κ. Ναυσικά Ιεσσαί- Κασσιμάτη.
Η γιαγιά Ναύση, όπως με τόση αγάπη την αποκαλούμε εμείς, τα παιδιά της Έκτης, είναι Μικρασιάτισσα, Συλλαία δεύτερης γενιάς, γεννημένη στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων.
Αγάπησε τη λογοτεχνία και την υπηρετεί από χρόνων πολλών, με ομιλίες, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, συνεργασίες και δημοσιεύσεις πεζών κειμένων και ποιημάτων της σε περιοδικά και εφημερίδες.
Έργα της: Με λένε Μάννα (ποιήματα), Μάννα, ο μοχλός του κόσμου (κείμενα ομιλιών), Πέτρα και βότσαλο (ποιήματα).
Πήραμε τηλεφωνικά συνέντευξη από την κ. Ναύση, η οποία χάρηκε πολύ και μας είπε υπέροχα πράγματα για την ιστορία της οικογένειάς της, αλλά και γενικότερα για τον Ελληνισμό της Μικρασίας.
Το έργο της στο οποίο ανατρέξαμε είναι το βιβλίο “Αχ, Μικρασία!- Σύλλη, η γη των γονιών μας”, εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, Αθήνα, 2018.
Στο τέλος της συνέντευξής της μάς απήγγειλε το ποίημα «Αχ, Μικρασία!», το οποίο έγραψε η ίδια και το βρίσκουμε στην αρχή του ομώνυμου βιβλίου της. Μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω.
Και κάτι ακόμη: Η κ. Ναύση μάς αφιέρωσε με πολλή αγάπη ένα ποίημα σε μας, τα μικρά παιδιά, που τώρα ανοίγουμε τα πανιά μας και ξανοιγόμαστε στο πέλαγος της ζωής. Ήταν μια απολαυστική συνέντευξη. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού απομαγνητοφωνήσαμε τη συνέντευξη αφού τη χωρίσαμε σε μικρότερα τμήματα. Την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.