Νέα – Ανακοινώσεις

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Τρία τέταρτα του αιώνα συμπληρώνονται από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κι όσο διαβαίνει ο χρόνος, τόσο η σημασία του θαυμαστού αυτού γεγονότος θα μεγαλώνει. Και η μνήμη του, που κάθε επέτειος τη θερμαίνει και κάθε αναδρομή την ανανεώνει, μας γίνεται πολύτιμη, γιατί βαθαίνει τη συνείδηση της εθνικής μας ζωής. Αλλά της μνήμης το προνόμιο είναι πολύ οδυνηρό για τους λαούς: Προϋποθέτει σκληρούς αγώνες κι αμέτρητες θυσίες.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε μας επιτρέπεται να λησμονούμε τούτες τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας. Κι έχουμε όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να θερμαίνουμε και να χαλυβδώνουμε την ψυχή και της σπουδάζουσας και της στρατευόμενης νεολαίας, ώστε η Πατρίδα μας ν’ ατενίσει με εμπιστοσύνη το μέλλον.

Η πορεία, λοιπόν, συνεχίζεται. Οι οραματισμοί και οι θυσίες των μαχητών της Πίνδου δεν πρέπει να αποβούν και δεν θα αποβούν μάταιες. Τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ας αντλήσουμε τη μεγάλη αλήθεια της, αλήθεια διαχρονική, που όσο περνούν οι καιροί πάνω απ’ τη φλούδα της πατρίδας μας, όσο σφίγγει ο κλοιός αυτών που επιβουλεύονται τον ήλιο, τη γη και τη θάλασσά μας, τόσο πιο επίκαιρη θα γίνεται: Πως το Έθνος μας ενωμένο μεγαλουργεί.

Κι η Πατρίδα μας, πορευόμενη κάτω απ’ το βλέμμα του Πανοικτίρμονος Θεού, θα γίνεται ολοένα και πιο τρανή, πιο μεγάλη.

Με ευγνωμοσύνη και περηφάνια γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων “Ελπίδα” παρουσίασε αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο και οι μαθητές της Δ’ τάξης παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση “Όλοι αντιστάθηκαν το ’40”. Παρακολουθήστε μερικά αποσπάσματα:

Χορωδία 28ης

Θεατρικό 28ης

Στο κλείσιμο της γιορτής, οι μαθητές των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού χόρεψαν με ζωντάνια παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας…