Νέα – Ανακοινώσεις

Διαγωνισμός “Το μάθημα… παιχνίδι”: 2ο βραβείο στην δημιουργία επιτραπέζιου και ψηφιακού αφηγηματικού παιχνιδιού

Σ΄ όλο τον κόσμο ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια από τις πρώτες ηλικίες των παιδιών είναι το memory. Παιχνίδι μνήμης και παρατηρητικότητας που κρατά την προσοχή και το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα Ευ Ζην Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία ασχοληθήκαμε με το θέμα: Παιχνίδι! Εγώ, εσύ, όλοι μαζί! Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παιχνίδι με τριπλό στόχο:
α) Να αναπτυχθεί η κριτική και δημιουργική σκέψη των παιδιών μας.
β) Να μάθουν κάποιες από τις πολλές παροιμίες που έχει πολύτιμη κληρονομιά ο λαός μας.
γ) Να κατανοήσουν την έννοια της συνεργασίας, να κατακτήσουν, να διαμορφώσουν το λεξιλόγιο τους σχετικά με το περιεχόμενο της διδασκόμενης ενότητας.

Δούλεψαν και τα δύο τμήματα της Β΄ τάξης των εκπαιδευτηρίων «ΕΛΠΙΔΑ». Ενισχύθηκε η μαθητοκεντρική επικοινωνία και η συνεργασία καθώς χωρίστηκαν σε ομάδες, βρήκαν παροιμίες και αποφάσισαν πώς θα τις εικονογραφήσουν σε δύο μέρη ανάλογα με το νόημά τους. Επίσης, αναπτύχθηκε η αποδοχή της διαφορετικής ιδέας.

Το παιχνίδι αποτελείται από 48 κάρτες, 16 κάρτες με τις παροιμίες και 32 κάρτες που ζωγράφισαν τα παιδιά την παροιμία μισή-μισή. Το memory στα τρία έχει έναν βαθμό δυσκολίας, γιατί πρέπει να βρεις τρεις κάρτες για να συμπληρωθεί η παροιμία. Μπορεί να παιχτεί ατομικά και ομαδικά. Μέχρι τρεις ομάδες το ενδιαφέρον του παιχνιδιού βρίσκεται σε υψηλό ενδιαφέρον. Το παιχνίδι είναι για ηλικίες 7 μέχρι 77 χρονών.

Μερικές ενδεικτικές κάρτες του παιχνιδιού παρουσιάζονται παρακάτω.