Νέα – Ανακοινώσεις

Ημέρα Αειφορίας στο σχολείο μας

Ένα ολόκληρο πανηγύρι στήθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου στο σχολείο μας! Τα Εκπαιδευτήρια «ΕΛΠΙΔΑ» άνοιξαν διάπλατα, καθώς οργάνωσαν την ημέρα Αειφορίας, για να μοιραστούν με γονείς, φίλους και γνωστούς, μεγάλους και μικρούς, όλες τις δράσεις της χρονιάς μέσα στα πλαίσια του Αειφόρου Σχολείου.
Μια χαρούμενη κυψέλη ήταν η κάθε τάξη, καθώς υποδεχόταν με βάση το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί τον κάθε επισκέπτη και τον ξεναγούσε με τρόπο διαδραστικό στις δράσεις της.

Τα πρωτάκια του σχολείου μας ντύθηκαν φρούτα, για των οποίων την αξία μας μίλησαν με αινίγματα και τραγούδια. Απολαύσαμε μια έκθεση με φρουτοσυνθέσεις, παραστάσεις με φρούτα και γευτήκαμε πολλά από αυτά!

Τα παιδιά της Δευτέρας ασχολήθηκαν με τη σπορά και το φύτεμα. Παρουσίασαν τα προϊόντα που παρήγαγαν στη διάρκεια της χρονιάς και μας έδειξαν σύμφωνα με το πρόγραμμα της σποράς πότε σπέρνουμε το κάθε είδος. Παρακολουθήσαμε τη σύντομη, αλλά πολύ διδακτική θεατρική τους παράσταση «Ο σπόρος του αυτοκράτορα» και στο τέλος χάρισαν στον καθένα από ένα γλαστράκι με σπόρο βασιλικού.

Η Τρίτη Δημοτικού οργάνωσε μια έκθεση με όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στο παλιό σχολείο και με ένα νοσταλγικό τραγούδι μετέφερε τους επισκέπτες μας πίσω στα παιδικά τους χρόνια. Καθένας μπορούσε να δει από κοντά κοντυλοφόρους, σχολικές ποδιές, παλιούς χάρτες, συσκευή προβολής διαφανειών και παλιά βιβλία. Στο τέλος οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις, ρωτώντας τους μεγάλους για τις προσωπικές τους εμπειρίες από το παλιό σχολείο.

Ακόμη, τα παιδιά της Τρίτης μάς παρουσίασαν το πρόγραμμα: «Ευλογημένος καρπός», το οποίο είχε σχέση με την ελιά και τα προϊόντα της. Τα παιδιά, που μάζεψαν ελιές από τον ελαιώνα του σχολείου μας, άλλες τις πήγαν στο ελαιοτριβείο και άλλες τις τσάκισαν, τις έβαλαν στην άλμη και μας έδωσαν να τις δοκιμάσουμε. Στο τέλος κεραστήκαμε όλοι από τα υπέροχα ελιόψωμα και ελιοκουλουράκια που έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια!

Οι μαθητές της Τετάρτης μάς ξενάγησαν στα μυστικά της ανακύκλωσης. Αφού με διαδραστικό τρόπο μάς παρουσίασαν τους σωστούς και τους λαθεμένους τρόπους ανακύκλωσης, στο τέλος με ένα κουίζ έλεγξαν τις γνώσεις που αποκομίσαμε.

Ακόμη, στην Τετάρτη τάξη είχε στηθεί ένα ολόκληρο εργαστήρι πειραμάτων, στο οποίο τα ίδια τα παιδιά έκαναν πειράματα και εξηγούσαν τα αποτελέσματα με βάση τους νόμους της Φυσικής.

Η Πέμπτη Δημοτικού είχε στήσει στο Γυμναστήριο του σχολείου μας ένα κανονικό μάθημα ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης) και με βάση υποθετικά σενάρια που παρουσίαζαν οι μαθητές, μας έμαθαν τη θέση ανάνηψης, τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ και τέλος τη χρήση του Απινιδωτή.

Παιδιά της Πέμπτης ήταν επίσης υπεύθυνα να δείξουν στους μικρούς μας φίλους πώς μπορούμε να κάνουμε κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι, φεύγοντας από την αίθουσα των Εικαστικών κάθε παιδί είχε στα χέρια του μια εντυπωσιακή κατασκευή από υλικά που προορίζονταν για ανακύκλωση.

Φτάσαμε στην  Έκτη, που είχε ετοιμάσει ένα μικρό πρόγραμμα σχετικό με την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και με την αιμοπεταλιοδοσία. Αφού μας παρουσίασαν όλη τη διαδικασία, στο τέλος προέτρεψαν όλους τους μεγάλους να γίνουν δότες αιμοπεταλίων και συγκέντρωσαν τα ονόματα των εθελοντών, για να τα παραδώσουν στην Αιμοδοσία, ώστε να τους καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Μια ευχάριστη έκπληξη είχε ετοιμαστεί στην αίθουσα των «Μικρών Παραγωγών». Εκεί μας περίμεναν οι μαθητές της  Έκτης, για να μας κεράσουν από τα προϊόντα που παρασκεύασαν με τα χέρια τους: κρασί, κασέρι, κεφίρ, γιαούρτι. Στο τέλος πήραμε όλοι και από ἐνα μικρό σαπούνι, που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά, κατάλληλο για ακμή, εκζέματα και μυκητιάσεις, όπως μας είπαν!

Πώς θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε και την αίθουσα της Ρομποτικής; Εκεί παιδιά από την Πέμπτη και την Έκτη μας έδειξαν ρομπότ τα οποία είχαν προγραμματίσει να εκτελούν διάφορες αποστολές, προσομοιώσεις σεισμών και του ηλιακού συστήματος, μέχρι και ρομποτικό ιστό σημαίας!

Ανάμεσα στις δράσεις ιδιαίτερη θέση κατείχε το ESCAPE ROOM που στήθηκε στο σχολείο μας με θέμα την ανακύκλωση! Ήταν ένα παιχνίδι με χρονομέτρηση και έπαθλα για γονείς και φίλους. Πολλοί από τους επισκέπτες μας πρόλαβαν να μπουν στο «Δωμάτιο διαφυγής» και βγήκαν νικητές!

Στο τέλος αυτής της υπέροχης μέρας όλοι είχαμε να καταθέσουμε ότι ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία: Η χαρά και η υπευθυνότητα των παιδιών στην παρουσίαση των δράσεων, το μεράκι και η συνεργασία των δασκάλων, καθώς και η ενθουσιώδης συμμετοχή των γονέων και όλων των επισκεπτών, συνταιριάστηκαν μέσα σε ένα κλίμα χαρούμενης επικοινωνίας. Βιώσαμε τον χώρο του σχολείου μας μέσα από μια άλλη οπτική: ως ένα ασφαλές και δημιουργικό εργαστήρι της ζωής και της χαράς! Ως ένα ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Κι αν ακόμα απορείτε τι σημαίνει «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.