Νέα – Ανακοινώσεις

Θέρος- τρύγος- πόλεμος!

Θέρος- τρύγος- πόλεμος, έλεγαν οι παλιοί και δεν είχαν άδικο, γιατί όλη η οικογένεια ήταν στο πόδι όταν ερχόταν το φθινόπωρο και έφτανε η ώρα για τον τρύγο. Μια γεύση πήραμε κι εμείς, την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ΣΤ΄ τάξη προγραμματίσαμε επίσκεψη στη φάρμα του Σχολείου μας για να τρυγήσουμε και να πατήσουμε σταφύλια.

Ναι! Καλά ακούσατε! Φέτος θα φτιάξουμε το δικό μας κρασί! Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μάθουμε όλη τη διαδικασία περνώντας από όλα τα βήματα, ώστε στο τέλος να έχουμε αποκομίσει αυτή την πολύτιμη εμπειρία. Θα χρειαστεί ίσως να κουραστούμε λιγάκι, αλλά, όπως μας λένε και οι δάσκαλοί μας, τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπο!

Ξεκινήσαμε το πρωί για το αμπέλι μας ετοιμάζοντας τα τελάρα και τα κλαδευτήρια μας. Αφού τρυγήσαμε τα σταφύλια, τα φορτώσαμε και τα πήγαμε στο μικρό αυτοσχέδιο πατητήρι που ετοιμάστηκε ειδικά για μας. Εκεί μας περίμενε ο παππούς Γιώργος, ο πατέρας της κυρίας μας, μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους που ήρθαν για να μας βοηθήσουν.

Ήταν πραγματικά ένα πανηγύρι! Άλλοι άδειαζαν στο πατητήρι τα σταφύλια, άλλοι τα πατούσαν, άλλοι μάζευαν τον μούστο και γέμιζαν το βαρέλι μας! Κανείς δεν έμεινε χωρίς δουλειά. Ακόμη και όσοι περίμεναν τη σειρά τους για να πατήσουν πέρασαν μια βόλτα από τα ζώα της φάρμας και φυσικά δεν παραλείψαμε να χαιρετήσουμε τον φίλο μας τον Γκάρι, τον μικρό χαριτωμένο μας γαϊδαράκο, ο οποίος μας χαιρέτησε με μια εντυπωσιακή μουσική κορόνα!

Ο μούστος είναι ήδη τώρα στο βαρέλι, το οποίο βρίσκεται στο εργαστήριο του Σχολείου μας. Αν τον δείτε, αν βάλετε το αυτί σας, αν πλησιάσετε κοντά και μυρίσετε, θα καταλάβετε με όλες σας τις αισθήσεις ότι βράζει και έχει ξεκινήσει μια χημική διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση.

Σε λίγο καιρό θα κλείσουμε το βαρέλι και θα το ανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα για να εμφιαλώσουμε το κρασί μας.

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους!