Νέα – Ανακοινώσεις

Κασέρι… στο Αγρόκτημά μας!

Μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα το πρωί στο Σχολείο μας! “Κατεβαίνουμε στο αγρόκτημα για πρωινό και για να φτιάξουμε κασέρι”, ακούστηκε η φωνή του δασκάλου μας… και εμείς πριν καλά καλά προλάβει να τελειώσει τα λόγια του, τρέξαμε προς το υποστατικό όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε! Εκεί μας περίμενε η υπεύθυνη του εργαστηρίου γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγουμε, για να μας βοηθήσει στην όλη διαδικασία.

Αρχικά, βράσαμε τα αυγουλάκια που ήδη είχαν μαζευτεί από το κοτέτσι και στη συνέχεια απολαύσαμε ένα πλούσιο και ζεστό πρωινό με υγιεινά, χειροποίητα προϊόντα. Σειρά είχε η βόλτα στο αγρόκτημα για να δούμε τα αγαπημένα μας ζώα. Αγελάδες, κοτούλες, μοσχαράκια, κουνέλια, πάπιες, φασιανοί, παγώνια… και ο σκύλος πάντα εκεί φρουρός για όλους! Για καλή μας τύχη, κατά την περιήγησή μας στη φάρμα, συντήσαμε και τον οικονόμο με το τρακτέρ του, στο οποίο και ανεβήκαμε για μια φωτογραφία, αλλά και να ανακαλύψουμε τα μέρη του… Μετά από όλα αυτά, καταλήξαμε στο κουζινάκι του υποστατικού για τη δημιουργία του κασεριού. Η συνταγή ήταν απλή, ενώ η εκτέλεση χρήζει προσοχής.

Η μέρα μας έληξε με παιχνίδι στο κτήμα κάτω από τις ελιές, τις αμυγδαλιές και τα άλλα δέντρα του κτήματος.

Ευχόμαστε όλα τα παιδιά να ζουν ανάλογες εμπειρίες στη ζωή τους!

Φτιάξε κι εσύ κασέρι… μπορείς!

Η συνταγή μας:

Υλικά
γάλα, ξυνό, αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε 2 λίτρα γάλα.
  2. Σε μια κούπα με νερό αραιώνουμε μια κοφτή κουταλιά ξυνό.
  3. Όταν “πάρει βράση” το γάλα μας, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το αραιωμένο ξυνό και ανακατεύουμε (λιγάκι).
  4. Το αφήνουμε 5 – 7 λεπτά και…
  5. Τοποθετούμε στον νεροχύτη μας μια λεκάνη, με ένα σουρωτήρι μέσα και πάνω του μια βρεγμένη τσαντίλα (λεπτή).
  6. Πλησιάζουμε την κατσαρόλα με το ήδη “κομμένο” γάλα και το χύνουμε πάνω στην τσαντίλα μέσα στο σουρωτήρι.
  7. Το αφήνουμε να στραγγύξει για λίγο και στη συνέχεια χύνουμε το νερό της λεκάνης ή το κρατάμε για γάρο.
  8. Τοποθετούμε πάλι για 12 ώρες περίπου το σουρωτήρι με κλειστή την τσαντίλα μέσα του (όπου περιέχεται το “κομμένο” γάλα). Καλό είναι να τοποθετήσουμε επάνω της κάτι βαρύ, π.χ. μια κατσαρόλα με νερό, για να στραγγίξουν όλα τα υγρά του υλικού μας.
  9. Τέλος, μετά τις 12 ώρες αλατίζουμε το κασέρι μας και το αφήνουμε να απορροφήσει το αλάτι.
  10. Σε λίγες ώρες είναι έτοιμο για βρώση.

Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν!