Νέα – Ανακοινώσεις

Με τύμπανα και με χορδές!

Έχουμε τύμπανο στο αυτί μας;

Έχουμε μέσα μας χορδές;

   Για τον κόσμο της ακοής, της αίσθησης της επικοινωνίας με τον κόσμο των ήχων και τους ανθρώπους, καθώς και για την ανθρώπινη φωνή, μας μίλησε ο γιατρός ΩΡΛ κ. Δημήτρης Ρίζος.

   Τον ακούγαμε με προσοχή κι ενδιαφέρον να μας μιλά για το αυτί και να το παρομοιάζει με μια ηλεκτρική μπαταρία για τον εγκέφαλό μας. Μάθαμε για το πτερύγιο, το ραντάρ που μαζεύει ήχους, το τύμπανο που πρέπει να προστατεύουμε και τον κοχλία που περιέχει υπερευαίσθητα κύτταρα. Αυτά είναι υπεύθυνα για τις ηχητικές δονήσεις και τους ηλεκτρικούς παλμούς που οδηγούνται στον εγκέφαλο.

   Από το αυτί μας μπαίνουν πολλά ερεθίσματα και πρέπει να το περιφρουρούμε!

   Στη συνέχεια, μας μίλησε για την ανθρώπινη φωνή. Ένα χαρακτηριστικό, μοναδικό για τον καθένα μας. Ένα εργαλείο που καθημερινά χρησιμοποιούμε. Οι δυο φωνητικές μας χορδές συνεργάζονται μεταξύ τους. Στην ομιλία και στο τραγούδι συγκλίνουν, πάλλονται και ελέγχουν τη ροή του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες.

   Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Δημήτρης Ρίζος μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για την προστασία της φωνής και της ακοής μας. Τον ευχαριστούμε θερμά!

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο (στα αγγλικά) από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, “Η οδύσσεια του αυτιού”: https://vimeo.com/138327744