Νέα – Ανακοινώσεις

Παγκόσμια ημέρα ποίησης: 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά. Ο Παλαμάς, ένας ποιητής που όσο λίγοι τίμησαν τη Ρωμιοσύνη και ύμνησαν το μεγαλείο του έθνους μας, ένας σπάνιος λόγιος και χρήστης της Ελληνικής Γλώσσας, μας άφησε κληρονομιά πολύ σημαντικά έργα, ένα από τα οποία είναι ο «Δωδεκάλογος του Γύφτου». Στο επικό αυτό ποίημα υμνείται η ψυχή του Έλληνα και αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο η ιστορία της Ρωμιοσύνης.

Εμείς φέτος είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον μεγάλο αυτό ποιητή μελετώντας ένα κομμάτι από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου, για τις ανάγκες του θεατρικού «Κωνσταντής», που ετοιμάσαμε για την 25η Μαρτίου. Έτσι, τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης μάθαμε, ερμηνεύσαμε και ηχογραφήσαμε το απόσπασμα «Έρμη, σκλάβα, πικρή Ρωμιοσύνη». Στο απόσπασμα αυτό ο ποιητής προτρέπει την ελληνική ψυχή, όσο κι αν είναι λαβωμένη από «του χαμού τη σαΐτα», να στηλωθεί στα πόδια της με του Υψίστου τη Χάρη και να κάμει στάχτη ό,τι πάει να της πάρει το στερνό θησαυρό της.

Η γλώσσα του Παλαμά είναι βέβαια αρκετά δύσκολη, αλλά με τη βοήθεια των δασκάλων μας μπορέσαμε κι εμείς να πάρουμε μια γεύση από τα υψηλά νοήματα που κρύβονται σ’ αυτή. Είναι μεγάλη μας τιμή που φέτος γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης απομνημονεύσαμε κάποιους έστω λίγους στίχους από τον μεγάλο αυτόν ποιητή.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να απολαύσετε το απόσπασμα «Έρμη, σκλάβα, πικρή Ρωμιοσύνη» σε μουσική Πέτρου Ταμπούρη.