Νέα – Ανακοινώσεις

Συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία

Στα πλαίσια του προγράμματος για το Αίμα που υλοποίησε το σχολείο μας για 4η χρονιά φέτος, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαμε στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε η Ορθόδοξη Αδελφότητα της Απολύτρωσης την Τρίτη 14 Μαΐου.

Από καιρό αρχίσαμε την προετοιμασία φτιάχνοντας αφίσες για την εκδήλωση αυτή και ετοιμάζοντας ερωτηματολόγια για την έρευνά μας.

Η καλύτερη στιγμή της αιμοδοσίας ήταν όταν είδαμε και τον δάσκαλό μας να καταφθάνει για να δώσει αίμα και… όπως καταλαβαίνετε το πανηγυρίσαμε και με το παραπάνω, αλλά και απαθανατίσαμε τη στιγμή!

ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ:  ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Φέτος επιλέξαμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το θέμα της δωρεάς αιμοπεταλίων, το οποίο είναι άγνωστο για πολλούς ανθρώπους. Έτσι, αφού ενημερωθήκαμε εμείς οι ίδιοι, ετοιμάσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους αιμοδότες, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουμε πάνω στο θέμα αυτό και συλλέξαμε στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η ενημέρωσή μας βοήθησε στο να προθυμοποιηθούν περισσότερα άτομα να γίνουν δότες αιμοπεταλίων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:  Οι αιμοδότες μετά την ενημέρωση, σχεδόν μαζικά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραπάνω δράση και, όπως φάνηκε από τη συλλογή των στοιχείων των ερωτηματολογίων, μετά την αιμοδοσία έδωσαν τα στοιχεία τους προκειμένου να γίνουν δότες αιμοπεταλίων όταν παραστεί ανάγκη.

ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ:  ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ;

Μιλάμε για προσφορά αιμοπεταλίων, γνωστή σαν αιμοπεταλιαφαίρεση, όταν τα αιμοπετάλια, συλλέγονται επιλεκτικά από το αίμα του εθελοντή αιμοδότη. Αποθηκεύονται και μεταγγίζονται σε ειδικές ομάδες ασθενών.

  • ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ;

Όλοι όσοι μπορούν να δίνουν αίμα

  • ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΝΩ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ;

Ακόμη και κάθε 20 μέρες!

  • ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Όχι, δεν είναι επώδυνη, απλά είναι πιο χρονοβόρα. Κρατάει περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα. Ολικό αίμα συλλέγεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο (μέσω ειδικού μηχανήματος)  όπως και σε μια απλή αιμοδοσία και στην συνέχεια διαχωρίζεται στα συστατικά του, πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια. Μόλις συλλεχθεί η κατάλληλη ποσότητα αιμοπεταλίων, τα ερυθρά και το πλάσμα επιστρέφονται πίσω στον αιμοδότη (μέσω της ίδιας γραμμής-δεν χρειάζεται άλλο τρύπημα).