Νέα – Ανακοινώσεις

Τα παιδιά σώζουν ζωές (Παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς)

Η παγκόσμια ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς φέτος γιορτάστηκε στην πόλη μας με ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η «Γιορτή της Ζωής», μια συνάντηση σχολείων με θέμα την Καρδιο-Πνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο λιμάνι της πόλης μας.

Το Σχολείο μας, πάντα ευαισθητοποιημένο στα θέματα του εθελοντισμού δήλωσε το «παρών» με τη συμμετοχή των παιδιών της ΣΤ΄ τάξης. Τα παιδιά της ΣΤ΄ ήμασταν ήδη ενημερωμένα και γνωρίζαμε ΚΑΡΠΑ χάρη σε ένα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων που υλοποιήσαμε την περσινή χρονιά.

Στην οργάνωση συμμετείχαν κι άλλοι πολλοί μαθητές όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας μας. Εμείς ήμασταν από τους μικρότερους μαθητές.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς και βραβεύσεις ανθρώπων που συνετέλεσαν στην ενίσχυση του έργου των εθελοντών διασωστών.

Στο δεύτερο μέρος είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε από εννιά σταθμούς και να μάθουμε καινούρια πράγματα, αλλά και να θυμηθούμε και να εμπεδώσουμε πράγματα που ήδη ξέρουμε. Εξασκηθήκαμε στην ΚΑΡΠΑ κάνοντας διαγωνισμό και χρησιμοποιώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ξαναθυμηθήκαμε τη χρήση απινιδωτή, μάθαμε τη θέση ανάνηψης, μάθαμε τις πρώτες βοήθειες για την περίπτωσης της πνιγμονής από ξένο αντικείμενο, ενημερωθήκαμε για την εφαρμογή I SAVE LIVES και για την υποβοηθούμενη ΚΑΡΠΑ.

Στο τέλος κεραστήκαμε από τον μπουφέ που ήταν μια ευγενική χορηγία του κ. Παπασωτηρίου, ενός ανθρώπου που οφείλει τη ζωή του στα παιδιά του, που τον έσωσαν με ΚΑΡΠΑ όταν είχε πάθει ανακοπή.

Χαρήκαμε επίσης πολύ που συναντήσαμε και την παλιά μας συμμαθήτρια, Μαρία Λαζαρίδου, που σήμερα είναι η νεότερη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια- διασώστρια στην Ευρώπη.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι θυμηθήκαμε το σύνθημα: «Τι κι αν είσαι παιδί; σώσε εσύ μια ζωή», που λέμε στο τέλος του τραγουδιού μας για την Καρδιο-Πνευμονική Αναζωογόνηση, και το οποίο μπορείτε να απολαύσετε μετά τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.