Νέα – Ανακοινώσεις

Φτιάχνουμε σαπούνια

Μια μοναδική εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε στο αγαπημένο μας σχολείο τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες: Στα εργαστήρια δεξιοτήτων στην ενότητα «Μικροί Παραγωγοί» καταφέραμε να φτιάξουμε μόνοι μας το δικό μας σαπούνι!

Ακολουθήσαμε πιστά κάθε βήμα της συνταγής και μάλιστα υπολογίσαμε με τη βοήθεια των αναλογιών που διδαχθήκαμε στα Μαθηματικά τις ποσότητες των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε.

Το σαπούνι μας το ονομάσαμε «Φέρελπις», όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής μας, γιατί το πρόγραμμα αυτό μάς γέμισε ελπίδες για το μέλλον. Κατανοήσαμε την ανάγκη να μάθουμε να φτιάχνουμε κάποια από τα βασικά προϊόντα επιβίωσης μόνοι μας με τα ίδια μας τα χέρια. Έτσι, νιώθουμε ότι σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όλα όσα μάθαμε εδώ, κι αυτό μας χαροποιεί και μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και ευγνώμονες για το σχολείο μας.

Η διαδικασία ήταν κάπως πολύπλοκη βέβαια, αλλά καταφέραμε με τη βοήθεια των δασκάλων μας να την εφαρμόσουμε κατά γράμμα με ασφάλεια και επιτυχία.

Το δύσκολο μέρος της διάλυσης της καυστικής σόδας σε νερό το έκαναν μόνοι τους οι δάσκαλοί μας για να μην εκτεθούμε σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ωστόσο μόνοι μας αναμείξαμε όλα τα έλαια, προσθέσαμε τα αιθέρια έλαια και ανακατέψαμε για αρκετή ώρα μέχρι που να συμβεί η πολυπόθητη χημική αντίδραση της «σαπωνοποίησης»!

Τα υλικά μας: Αγνό ελαιόλαδο, καστορέλαιο, σπαθόλαδο, λάδι καρύδας, κατσικίσιο γάλα, μέλι, αιθέρια έλαια καρύδας και τεϊόδενδρου. Καθένα από αυτά προσθέτει τις δικές του θρεπτικές ιδιότητες στο σαπούνι κι έτσι το αγνό παραδοσιακό σαπούνι «Φέρελπις» είναι κατάλληλο για ακμή, έκζεμα και μυκητιάσεις.

Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά τις 10 Ιουνίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το διάστημα που χρειάζεται για να ωριμάσει και να αποκτήσει ουδέτερο PH.

Μπορείτε παρακάτω να διαβάσετε τη συνταγή με τις αναλογίες.

Επίσης αν θέλετε να δείτε τις ιδιότητες του σαπουνιού που θα κατασκευάσετε, μπορείτε να βάλετε τις αναλογίες σας στον υπολογιστή σαπουνιού πατώντας εδώ.