Νέα – Ανακοινώσεις

Διαγωνισμός “Προσφυγικά Μονοπάτια”: 1ο Πανελλήνιο Βραβείο στην Αφηγηματική Χαρτογραφία!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»:

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ!

Η ψηφιακή πλατφόρμα ArcGIS, καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία γεω-χορικής απεικόνισης της εταιρείας Esri μάς βοήθησαν να δημιουργήσουμε διαδραστικούς χάρτες, πορείες μέσα στον χάρτη, να βυθιστούμε στο παρελθόν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία από το μέλλον!

Πολλοί συμμαθητές μας, άλλοι μεμονωμένα και άλλοι συνεργαζόμενοι ανά δύο ή και περισσότεροι, πήραν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό ιστορικής χαρτογραφίας “Προσφυγικά Μονοπάτια” στέλνοντας τη δική τους χαρτο- ιστορία.

Μια από τις εργασίες αυτές βραβεύτηκε με το Α΄ πανελλήνιο βραβείο! Είναι η εργασία «Σμύρνη μου αγαπημένη» της συμμαθήτριάς μας Ιωάννας Κ.! Όλοι το πανηγυρίσαμε και νιώσαμε πολύ περήφανοι για τη διάκριση αυτή! Την εργασία της Ιωάννας μπορείτε να την απολαύσετε πατώντας πάνω στην διπλανή εικόνα.

Για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και να διαβάσετε όλες τις βραβευμένες ιστορίες, πατήστε πάνω στο παρακάτω εικονίδιο.

Αλλά και όλη η τάξη έγινε μια χαρούμενη κυψέλη!

Βασισμένοι στο βιβλίο «Αχ, Μικρασία!» της Ναύσης Ιεσσαί- Κασσιμάτη ξεκινήσαμε μια χαρτογραφημένη αφήγηση εργαζόμενοι όλοι μαζί με μεράκι και διάθεση. Άλλος απομαγνητοφώνησε, άλλος έφτιαξε την ιστορική γραμμή, άλλος κατέγραψε τις πορείες, άλλος σχεδίασε τις διαδρομές στον χάρτη, άλλος έψαξε για φωτογραφικό υλικό, σάρωσε και οργάνωσε το ψηφιακό αρχείο… Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθεια μάς αποζημίωσε για τον κόπο που κάναμε:

Η ομαδική μας εργασία έχει θέμα: «Σύλλη, μια πληγή που μένει ανοιχτή» και μπορείτε να την απολαύσετε πατώντας πάνω στην εικόνα αριστερά.

Τις υπόλοιπες εργασίες, οι οποίες κι αυτές είναι πολύ αξιόλογες και συγκινητικές, καταγράφουν εξάλλου αληθινές ιστορίες, μπορείτε να τις δείτε πατώντας αντίστοιχα σε καθεμιά από τις παρακάτω εικόνες: