Νέα – Ανακοινώσεις

Η Γ’ και η Δ’ τάξη στο ΤΙΤΑΝ

Την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, η Γ’ και η Δ’ τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκε το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ. Ξεκινήσαμε το πρωί με το σχολικό λεωφορείο με ενδιαφέρον και αρκετή περιέργεια για το τι θα μαθαίναμε εκεί!

Καθώς πλησιάζαμε, είδαμε από μακριά τον ψηλό πύργο του εργοστασίου ο οποίος, όπως μάθαμε αργότερα, είναι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας. Τα πάντα ήταν τεράστια εκεί. Μόλις φτάσαμε μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη από τη γραμματεία και μας οδήγησε στην αίθουσα συνεδριάσεων. Περπατώντας παρατηρούσαμε τον γύρω χώρο. Υπήρχαν πολλά μηχανήματα, φορτηγά, μπετονιέρες και σιλό που χρησίμευαν στη μεταφορά του τσιμέντου.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων μας καλωσόρισε ο κ. Ηλίας, ο υπεύθυνος ξεναγός, ο οποίος μας παρουσίασε την ιστορία του εργοστασίου, τον τρόπο λειτουργίας και συντήρησής του, όπως επίσης και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργατών. Μας έδειξε video και εντυπωσιακές εικόνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία παραγωγής τσιμέντου.

Από διάφορα σημεία, με σκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία, συλλέγονται οι πρώτες ύλες (άμμος, ασβεστόλιθος, σχιστόλιθος κ.ά.). Έπειτα τις επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα μίγμα. Αυτό το θερμαίνουν μέσα σε έναν τεράστιο κλίβανο που περιστρέφεται ανακατεύοντας τα υλικά  σε θερμοκρασία 1.400 βαθμών κελσίου. Εκεί μέσα τα υλικά γίνονται τόσο καυτά που μοιάζουν με λάβα την οποία με πολλή προσοχή ψύχουν κι έτσι δημιουργείται ένα νέο υλικό, το κλίνγκερ. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου μύλου το θρυμματίζουν και φτιάχνουν μια πολύ λεπτή σκόνη σαν πούδρα. Αυτό είναι το τσιμέντο. Ύστερα το συσκευάζουν σε ειδικά σακιά και το στέλνουν στους πελάτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο!

Στον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου υπήρχε κέρασμα για όλα τα παιδιά και μια πολύ μεγάλη συλλογή βραβείων από διάφορους διαγωνισμούς στους οποίους πήρε μέρος η εταιρεία.

Ο κ. Ηλίας, αφού απάντησε στις απορίες μας, ήρθε μαζί μας στο λεωφορείο και μας ξενάγησε στους χώρους του εργοστασίου. Είδαμε από κοντά όλα τα κτίρια και τον τρόπο που λειτουργούν. Έπειτα μας οδήγησε στον πύργο ελέγχου. Εκεί μέσα από πολλές οθόνες, ένας μηχανικός έλεγχε όλη τη διαδικασία παραγωγής πατώντας διάφορα κουμπιά. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το χημείο. Οι επιστήμονες χημικοί μας εξήγησαν πόσο πολύ σημαντική είναι η χημεία για την παραγωγή τσιμέντου. Δε θα ξεχάσω ποτέ τον πιο σπουδαίο βοηθό τους, τον Άλεξ. Ένα ρομπότ που κάθε τόσο έλεγχε την ποιότητα των πρώτων υλών με φοβερή ταχύτητα. Ήμασταν πολύ τυχεροί, γιατί μπορέσαμε να δούμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του! Ήταν τέλειο!!! Βγήκαμε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες!

Πριν αναχωρήσουμε, ευχαριστήσαμε τους ξεναγούς μας λέγοντας τον ύμνο του Σχολείου μας! Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!