Νέα – Ανακοινώσεις

Γιορτάζει η πόλη μας!

Δυο μεγάλες γιορτές γιορτάζουμε σήμερα, 26 Οκτωβρίου: Τη μνήμη του πολιούχου της πόλης μας, του Αγ. Δημητρίου του Μυροβλύτη αλλά και την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912.

Εμείς, τα ελληνόπουλα που κατοικούμε στην όμορφη αυτή πόλη του Θερμαϊκού, γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε και για τις δύο αυτές γιορτές, που είναι τόσο στενά δεμένες μεταξύ τους. Ο άγιος, ο μεγάλος αυτός ιεραπόστολος και κατηχητής, που τόσο αγαπούσε τα παιδιά, δώρισε στη Θεσσαλονίκη μας την ελευθερία της τη μέρα της γιορτής του!

Στα δυο αυτά περιστατικά, που μας γεμίζουν με εθνική περηφάνια αλλά και σεβασμό, είναι αφιερωμένο το εξαιρετικό ποίημα του Ιωάννη Πολέμη: «Η Σαλονίκη που έσβηνε». Στο ποίημα παρομοιάζεται η   Θεσσαλονίκη με σκλάβα και ο Αη Δημήτρης πάει καβάλα στο άτι και την ελευθερώνει.

Στη χορωδία του σχολείου μάθαμε το τραγούδι και το τραγουδήσαμε, άλλοι εξ αποστάσεως και άλλοι διά ζώσης. Παρακάτω θα απολαύσετε από τη χορωδία των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων μια επιλογή από τις πολλές στροφές του ποιήματος αυτού.

Χρόνια πολλά! Πάντα λεύτεροι!

Η παρτιτούρα από εδώ:

https://musescore.com/user/7593486/scores/7063989?share=copy_link