Φυσική Αγωγή

Φυσική Αγωγή

Η φυσική αγωγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου και υγιούς ανθρώπου. Σκοπός της είναι να καθιστά το άτομο υγιές, δυνατό και πλήρως αυτόνομο από κάθε ανάγκη και λειτουργία!

Ανάλογος είναι και ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό μας σχολείο! Με βασικό γνώμονα να βοηθά και να συμβάλλει κατά προτεραιότητα:

  1. στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών
  2. στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια
  3. στην αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία

Αναλυτικότερα, οι στόχοι κάθε χρονιάς είναι:

Η ανάπτυξη των  κινητικών δεξιοτήτων. Μέσω αυτών καλλιεργούμε τις φυσικές ικανότητές μας, προσαρμοσμένες στις κλίσεις και τα ταλέντα του καθενός μας. Από την άλλη επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τους ιστούς, τους μυς, τα κόκκαλα και τον νου!  Βελτιώνουμε, δηλαδή, μέσα από δράσεις, ασκήσεις και αθλητικές προκλήσεις κάθε πτυχή της υγείας μας. Όλα τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των μαθητών .

Στις μικρότερες τάξεις, επιτυγχάνουμε την πρόοδο μέσα από διάφορα, παιδαγωγικά παιχνίδια και ελεύθερες κινητικές δραστηριότητες, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις αυτό εφαρμόζεται μέσω της εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων των αθλοπαιδιών, του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, του ποδοσφαίρου, καθώς και του κλασικού αθλητισμού και της ενόργανης γυμναστικής.

Η ενίσχυση του χαρακτήρα των μαθητών. Η  κοινωνικοποίηση, ο σεβασμός προς τον αντίπαλο και τον συμπαίχτη, το θάρρος κτλ. αποτελούν βασικό πυλώνα για την αρμονική ανάπτυξή μας. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να σεβόμαστε τους κανόνες και να επιδεικνύουμε αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά. Μέσα από τη γυμναστική, στο Σχολείο αναπτύσσουμε  το «ευ αγωνίζεσθαι», δηλαδή μαθαίνουμε την εντιμότητα, τον σεβασμό και την ομαδικότητα.

Ευκαιρία για εφαρμογή όλων των ανωτέρω, μας δίνεται στις μεγάλες διοργανώσεις που λαμβάνουμε μέρος, της πόλης μας και όχι μόνο. Αυτές αφορούν τα αθλήματα του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης, και της πετοσφαίρισης.

Τέλος, προορισμός της Φυσικής αγωγής, είναι να βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τη διαρκή και συστηματική συμμετοχή μας σε διάφορες κινητικές δραστηριότητες,  εφόρου ζωής. Να συνειδητοποιήσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της άθλησης και της καλής διατροφής στην υγεία μας, αλλά και στην απόδοσή μας στο σχολείο.